Το νησί της Πάρου είναι ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων στην Ελλάδα . Βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου και είναι ιδανικό για νέους, ρομαντικά ζευγάρια και οικογένειες. Η Πάρος είναι γνωστή για τα παραδοσιακά χωριά της με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική , όπως η Νάουσα , Παροικιά και οι Λεύκες και τις εξωτικές παραλίες της .
Οι παραλίες της νοτιοανατολικής ακτής , όπως η Χρυσή Ακτή και η Νέα Χρυσή Ακτή , είναι ιδανικές για windsurfing και kitesurfing , λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν εκεί το απόγευμα. Μια βόλτα προς την ενδοχώρα , θα σας φέρει σε γραφικά χωριά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.
Από την Πάρο , μπορεί να προγραμματίσετε μια ημερήσια εκδρομή στο μικρό νησί της Αντιπάρου με τις κρυστάλλινες παραλίες και την χαλαρωτική ατμόσφαιρα.
Η παραλία Χρυσή Ακτή είναι μια τεράστια οργανωμένη παραλία με τα καταγάλανα νερά και θέα το νησί Δρυονήσι, ένα μικρό νησί στα νότια – ανατολικά της Πάρου . Είναι μια αμμώδης παραλία, με πολλές σχολές θαλάσσιων σπορ, εστιατόρια και μπαρ . Η παραλία είναι ιδανική για κολύμπι, για θαλάσσια σπορ, kite surfing και windsurfing! Εδώ , το περίφημο βόρειο άνεμο ” Μελτέμι” προσφέρει ιδανικές καιρικές συνθήκες για όλα τα επίπεδα windsurfers ( αρχάριους, έμπειρους και ειδικούς! )
Η Χρυσή Ακτή έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Χρυσή Ακτή έχει επίσης επιλεγεί από την Association Professional Windsurfers ως προορισμός του παγκοσμίου κυπέλλου.
Όμορφα χωριά
Λεύκες : Οι Λεύκες είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πάρου, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού . Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε ελιές, αμυγδαλιές, λεύκες και πεύκα. Η αρχιτεκτονική των Λευκών είναι ένας συνδυασμός νεοκλασικής με κυκλαδίτικη φυσιογνωμία. Από το υψηλότερο σημείο του χωριού, οι επισκέπτες έχουν μια μοναδική θέα του νησιού. Εκτός από το ίδιο το χωριό, οι Λεύκες είναι επίσης διάσημες για το μάρμαρο τους, την Εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού.
Μάρπησσα : Η Μάρπησσα είναι ένα τυπικό κυκλαδίτικο χωριό που περιβάλλεται από γεωργικές πεδιάδες και μικρούς λόφους. Διατηρεί πολλά από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του και βρίσκεται σε ένα λόφο στο νοτιοανατολικό Πάρο. Ο καθεδρικός ναός της Μεταμόρφωσης είναι χτισμένος στην κορυφή του λόφου. Στην κορυφή του λόφου Κέφαλου, ανατολικά του χωριού , βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου και η εκκλησία του. Χτισμένο τον 17ο αιώνα , περιέχει μια επίχρυση, ξυλόγλυπτη εικόνα και πολλές πολύτιμες εικόνες. Το τοπίο από ψηλά είναι καταπληκτικό με πανοραμική θέα προς την ανατολική ακτή της Πάρου και της δυτικής ακτής της Νάξου.
Κώστος : Το παραδοσιακό χωριό Κώστος βρίσκεται στο κέντρο της Πάρου.
Έχει έντονα κυκλαδίτικο χαρακτήρα, με λευκά σπίτια, γραφικά σοκάκια και μια όμορφη πλατεία με ένα τοξωτή εκκλησία. Ιστορικά , το χωριό Κώστος χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο , λόγω της πανοραμικής θέα του νησιού. Είναι επίσης η πόλη του Αθανασίου του Πάριου , ένας μεγάλος Εθνικός λόγιος και φιλόσοφος της Ελλάδας.
Αρχαιολογικοί χώροι
Στην
Παροικιά αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο, το αρχαίο νεκροταφείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.
Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα της Πάρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Από το φράγκικο κάστρο που χτίστηκε στην Παροικιά το 1260 από τους Βενετούς, σήμερα σώζεται μόνο ο βορειοανατολικός πύργος. Κατά την ανοικοδόμηση του Κάστρου από τον Δούκα της Νάξου Μάρκο Σανούδο, χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά τμήματα αρχαίων ναών της αρχαϊκής και κλασικής εποχής.
Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να διακρίνει στον πύργο του κάστρου τους κίονες και τα μαρμάρινα τμήματα τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί, προέρχονται από τον αρχαϊκό ναό της Αθηνάς.
Κοντά στο λιμάνι της Παροικιάς, έχει εντοπιστεί το αρχαίο νεκροταφείο της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει ταφές από τη γεωμετρική (8ος αι. π.Χ) μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο (2ος αι. μ.Χ.). Στη διάρκεια των αιώνων αυτών, ο χώρος λειτούργησε ως ο σημαντικότερος χώρος ταφής των Κυκλάδων. Μεταξύ άλλων, έχουν αποκαλυφθεί παιδικές ταφές, παριανοί αμφορείς που περιείχαν καύσεις νεκρών και μαρμάρινες σαρκοφάγοι από την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Σήμερα ο χώρος έχει διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο με εκθετήριο αναπαραστάσεων τρόπων αρχαίας ταφής καθώς και φωτογραφικό υλικό των πρώτων ανασκαφών στο χώρο.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Παροικιάς, μπορείτε να δείτε την εξέλιξη της παριανής γλυπτικής μέσα από εκθέματα της νεολιθικής, αρχαϊκής, κλασικής και ρωμαϊκής εποχής. Στο μουσείο εκτίθενται αγγεία, μαρμάρινα ειδώλια και αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και επιγραφές που έχουν βρεθεί τόσο στην Πάρο, όσο και στα μικρότερα γειτονικά νησιά Αντίπαρο, Δεσποτικό και Σάλιαγκο.
Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής (με τις εκατό πύλες) είναι ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας. Η ιστορία του ναού ξεκινά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και συνδέεται με θρύλους του Βυζαντίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη, πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, πέρασε από την Πάρο και προσκύνησε σε ένα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Υποσχέθηκε πως αν κατάφερνε να βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα έχτιζε έναν μεγαλύτερο και λαμπρότερο ναό της Παναγίας στο ίδιο σημείο.
Η υπόσχεση αυτή πραγματοποιήθηκε από το γιό της, τον Μέγα Κωνσταντίνο. Ο ναός ανακατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., αλλά υπέστη πολλές λεηλασίες και καταστροφές κατά την φράγκικη και οθωμανική περίοδο, καθώς και από τον σεισμό το 1773. Η μορφή, στην οποία σώζεται σήμερα είναι αυτή της Ιουστινιάνειας περιόδου, δηλαδή τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Ο ναός αποτελείται από τον κεντρικό ναό που είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο και αρκετά παρεκκλήσια. Στη νότια πλευρά του βρίσκεται το βαπτιστήριο, με μαρμάρινη κτιστή κολυμπήθρα σε σχήμα σταυρού, εξαιρετικά σπάνιο στη βυζαντινή ναοδομία και μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Στο χώρο της Εκατονταπυλιανής στεγάζεται και το Βυζαντινό Μουσείο Πάρου, στο οποίο εκτίθενται εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, εκκλησιαστικά αντικείμενα, ξυλόγλυπτα τέμπλα και άλλα κειμήλια από διάφορα μοναστήρια και ναούς του νησιού.
Στη Νάουσα μπορείτε να δείτε το βενετσιάνικο κάστρο και τη μυκηναϊκή ακρόπολη στις Κολυμπήθρες
Στη βόρεια άκρη του λιμανιού της Νάουσας βρίσκεται το βενετσιάνικο κάστρο ή Καστέλι. Αν και μικρό, είχε πολύ μεγάλη σημασία καθώς επόπτευε όλο τον κόλπο της Νάουσας. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από την τη δυναστεία των Σομμαρίπα και αποτελεί ένα ιδιαίτερο οχυρωματικό έργο, το οποίο αν και μισοβυθισμένο σήμερα, παραμένει εντυπωσιακό.
Κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της εποχής του Χαλκού (1200-1000 π.Χ.), ένας πολύ σημαντικός οχυρωμένος οικισμός αναπτύχθηκε στον κόλπο της Νάουσας, στο λόφο Κουκουναριές πάνω από την παραλία Κολυμπήθρες. Ο οικισμός είχε ανάκτορο και ήταν οχυρωμένος. Η ακρόπολη καταστράφηκε από σεισμό ή/και πυρκαγιά και εγκαταλείφθηκε. Μια νέα πόλη άκμασε στο ίδιο σημείο κατά τη γεωμετρική περίοδο (10ος-8ος αι. π.Χ.).
Στο Μαράθι μπορείτε να επισκεφθείτε τα αρχαία λατομεία Μαρμάρου.
Στα ανατολικά του γραφικού οικισμού με το όνομα Μαράθι, συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. Από εδώ εξορυσσόταν το ξακουστό παριανό μάρμαρο ή αλλιώς «λυχνίτης», γιατί η διαδικασία εξόρυξης του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων. Στο εμπόριο του παριανού μαρμάρου στηρίχθηκε η οικονομική ευμάρεια του νησιού σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Το μάρμαρο της Πάρου διέθετε ιδιαίτερη διαύγεια και διαφάνεια που το έκαναν περιζήτητο. Χρησιμοποιήθηκε από μεγάλους γλύπτες και από αυτό γεννήθηκαν σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία και ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Η λειτουργία των λατομείων σταμάτησε το 19ο αιώνα. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τους διαδρόμους, τις στοές και τις επιγραφές των αρχαίων καλλιτεχνών.
Άλλα αξιοθέατα
Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες βρίσκεται στην περιοχή Ψυχοπιανά, περίπου 6 χλμ. από την Παροικιά. Αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μνημείο, έναν καταπράσινο παράδεισο στην καρδιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για έναν τόπο με οργιαστική βλάστηση, τρεχούμενα νερά και σμήνη πεταλούδων που πετούν τριγύρω, συνθέτοντας μια ανεπανάληπτη εικόνα.
Το Μουσείο Κυκλαδίτικης Λαογραφίας βρίσκεται στην Αλυκή μέσα σ’ έναν κήπο, φυτεμένο με ελιές, αμάραντους και αγιόκλημα. Περιλαμβάνει χειροποίητες μικρογραφίες αλιευτικών, εμπορικών και πολεμικών πλοίων. Όλες οι μινιατούρες είναι φτιαγμένες στο χέρι από τον Παριανό ψαρά-καλλιτέχνη Μπενέτο Σκιαδά. Στον κήπο του μουσείου μπορείτε να δείτε σε μικρογραφία το Ενετικό Κάστρο της Παροικιάς, το πρώτο καφενείο της Πάρου, ένα παραδοσιακό σιδηρουργείο με όλα του τα εργαλεία, τα λιοντάρια της Δήλου, Τηνιακούς περιστερώνες, και άλλα πολλά.
Windsurfing
Η Πάρος θεωρείται το ιδανικό νησί των Κυκλάδων για windsurfing και kite surf.
Η παραλία της Χρυσής Ακτής (5 λεπτά από τις Δρυάδες) είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια διεξαγόταν εδώ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Windsurfing. Το μελτέμι που πνέει σχεδόν πάντοτε δημιουργεί τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για όλα τα επίπεδα των windsurfers (αρχάριους, προχωρημένους και επαγγελματίες!).
Water Sports
Water ski, kayak, snorkeling, diving, beach volley
Ποδηλασία
Το ποδήλατο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να ανακαλύψει κανείς τις ομορφιές της Πάρου.
Οι παραθαλάσσιες διαδρομές από το Δρυό προς το Πυργάκι και από το Δρυό προς τη Χρυσή Ακτή και το Πίσω Λιβάδι είναι εκπληκτικές.
Sailing
Mαθήματα ιστιοπλοΐας για αρχάριους και προχωρημένους.
Πεζοπορία σε μονοπάτια
Μπορείτε να εξερευνήσετε το υπέροχο τοπίο της Πάρου περπατώντας στα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν μέχρι και τον 19ο αιώνα οι χωρικοί για τις μετακινήσεις τους και τη μεταφορά των αγαθών τους. Μια προτεινόμενη πεζοπορία είναι το βυζαντινό μονοπάτι Μάρπησσα-Λεύκες, διάρκειας 1 ώρας. Αφού διασχίσετε τις πλαγιές με τις καλλιεργήσιμες πεζούλες, περάσετε από το πανέμορφο χωριό Πρόδρομος και από το μικρό βυζαντινό γεφύρι, φθάνετε στις καταπράσινες Λεύκες. Αν πάλι προτιμάτε τις παραθαλάσσιες διαδρομές, περπατήστε από τον Δρυό στο Πίσω Λιβάδι και θαυμάστε τις υπέροχες όψεις της ακρογιαλιάς.